Fermierii americani avertizează România asupra culturilor modificate genetic VIDEO

Publicat: 02/11/2012, 16:58
Actualizat: 22/10/2014, 10:54

Doi fermieri americani s-au aflat timp o zi la București pentru a le explica românilor cum s-au hotărât ei să nu-și mai cultive pământurile cu organisme modificate genetic.

Wendel Lutz, 57 de ani, este fermier în statul Illinois și practică meseria asta de când se știe. Colegul lui Wes Shoemyer, 51 de ani, este fermier și, în același timp, senator în statul Missouri. Ambii fac un tur al capitalelor europene din 18 țări pentru a le spune grupurilor de fermieri și politicienilor despre amenințările care îi pasc dacă aprobă la scară mare cultivarea organismelor modificate genetic și, în același timp, folosirea erbicidului glifosat, care distruge toate buruienile, dar este dăunător pentru sol și mediu.

Wendel și Wes apar și în documentarul „Growing Doubt”, lansat de curând de organizația Greenpeace, filmat în monoculturile rezistente la erbicide din Argentina și SUA.

În film, fermierii și locuitorii din apropierea lanurilor modificate genetic explică ce se întâmplă: solul devine friabil, bolile de piele și cancerul sunt mai răspândite, iar elevii au probleme cu învățatul și fac frecvent alergii. Ei explică de ce aceste culturi au afectat economia, mediul și societatea.

Wes Shoemyer are o fermă în Missouri, pe care o întreține împreună cu tatăl și cumnatul său. Spune că vrea să le arăte europenilor ce s-a întâmplat în America după ce femierii au început cultivarea la scară largă a culturilor de soia modificată genetic, dar și a porumbului și a sfeclei de zahăr.

„Am văzut că problemele au început să apară încă din anii 2000. Ca mulți alți fermierii am folosit și eu la început semințele modificate”, a declarat Wes Shoemyer. El susține că a folosit și erbicidul glifosat timp de mai mulți ani, pentru că era foarte eficient în omorârea buruienilor

.Wes Shoemeyer este senator al statului Missouri

„Toți fermierii îmi spuneau că, dacă s-ar inventa soia care să fie cultivată astel încât să crească mare și să putem folosi erbicidul, ar cultiva-o pe loc. Și lucrul ăsta s-a întâmplat destul de repede. Pe lângă lobby-ul foarte puternic pe care l-a făcut Montanso, femierii s-au entuziasmat la rezultatele ușoare și se crease un adevărat curent. Dar ceea ce m-a pus pe gânduri a fost că cercetarea privind efectele acestor plante a rămas mult în urma folosirii lor”, spune Wes.

Wendel Lutz, femierul din Illinois, susține că s-a hotărât să nu mai cultive organisme modificate genetic pentru că îl preocupă consecințele folosirii pe timp îndelungat a culturilor rezistente la erbicidul glifosat. „Mă îngrijorează efectele asupra sănătății umane. Am auzit multe povestiri în SUA despre oameni care s-au îmbolnăvit. Și în filmul la care am participat sunt clare cazurile din Argentina”, spune Wendel, care a cultivat plantele modificate genetic timp de șase ani.

Wendel Lutz este fermier in statul Illinois

A folosit erbicidul în special pentru culturile de porumb. El susține că nu a observant vreo diferență între culturile de porumb în care a folosit erbicid normal pentru insecte și culturile în care s-a folosit glifosat. „Problema este că nu știm care sunt efectele pe termen lung, mai ales asupra copiilor”, subliniază Wendel.

„Faceți propriile studii”

Cei doi femieri îi îndeamnă pe europeni și, în același timp, pe români să-și facă propriile studii asupra efectelor organismelor modificate genetic și să nu se ia după americani. „Noi nu am făcut un asemenea tur în SUA pentru că acolo nu ar fi fost posibil. Monsanto este peste tot, a întors vecin împotriva vecinului. Nu există alegere în America. Tocmai de aceea vrem să-i avertizăm pe europeni asupra consecințelor”, a spus senatorul statului Missouri.

În turul lor european, femierii americani lansează, alături de reprezentanții Greenpeace, studiul „Culturi rezistente la glifosat”, făcut de Charles Benbrook, renumit economist agricol. Este primul raport efectuat vreodată asupra impactului introducerii în UE a culturilor modificate genetic rezistente la glifosat, un erbicid care omoră toate buruienile.

În cercetare sunt prevăzute creșteri de până la de 15 ori a utilizării glifosatului pe o perioadă de 14 ani (2012-2025) pentru culturile porumb, soia și sfecla de zahăr modificate genetic și cultivate în UE.

În studiu, profesorul Benbrook arată că „fermierii din SUA au deja mari probleme, acum ei încearcă să iasă din cercul vicios în care au intrat. Dependența de culturi rezistente la erbicide din SUA a declanșat apariția și răspândirea rapidă a aproape 24 de tipuri de buruieni rezistente la glifosat, ceea ce a dus la creșterea costurilor de producție în cadrul fermelor, cât și a volumului și a ecotoxicității de erbicide necesare pentru a preveni pierderile majore ale recoltelor.”

Cele trei scenarii ale profesorului Benbrook

Benbrook subliniază că, dacă fermierii adoptă tehnologia culturilor modificate genetic rezistente la erbicide în același ritm ca cei din SUA, atunci folosirea glifosatului la culturile de porumb – cea mai importantă și răspândită cultură din Europa – va crește cu peste 1.000% până în 2025, luând în considerare nivelul actual de folosire. În același timp, cantitatea totală de erbicide folosite se va dubla.

În studiu, profesorul face trei scenarii pentru ceea ce s-ar întâmpla în Europa, pe care le aplică la culturile de porumb, soia și sfeclă de zahăr:

1. scenariul care presupune că în UE nu se aproba niciun fel de culturi modicate genetic rezistente la erbicide (HTGE);

2. scenariul prin care se proiectează schimbări la nivelul folosirii glifosatului și a altor erbicide, presupunând că fermierii UE adoptă tehnologia HTGE la fel de repede ca fermierii din SUA, în absența unor restricții impuse de UE;

3. scenariul care presupune că se aprobă culturile HTGE, dar cu limitări de reglementare executorii în speranța că se va preveni apariția buruienilor rezistente la glifosat.

33 de kilotone de erbicid până în 2025

În primul scenariu, cantitatea de glifosat folosită se va dubla, dar în mare parte nu vor exista schimbări la nivelul folosirii celorlalte erbicide.

În cel de-al doilea scenariu, în ciuda adoptării nerestricționate, folosirea glifosatului va crește cu peste 1.000%, în timp ce folosirea celorlalte erbicide va scădea până la 25%. În ansamblu, cantitatea de erbicide folosite se dublează pâna în 2025, până la 33 de kilotone. În cel de- al treilea scenariu, folosirea glifosatului va crește până la aproape 500% peste nivelul actual de utilizare.

Uniunea Europeană are în discuție aprobarea a 26 de culturi modificate genetic. 19 dintre aceste 26 de culturi sunt modificate genetic astfel încât să fie rezistente la erbicide.

„Deja am văzut ce s-a întâmplat în comunitățile agricole din Argentina și SUA, iar raportul dr. Benbrook ilustrează foarte clar ce se va întâmpla aici dacă aceste culturi vor fi autorizate. În mod sigur Comisia Europeană va lua în seamă aceste avertismente și va respinge aplicațiile pentru cultivarea culturilor modificare genetic rezistente la erbicid în Europa „, a declarat Lasse Bruun,

Campaigner pentru Agricultură Sustenabilă în cadrul Greenpeace International.

Turul celor doi femieri americani se va încheia pe 7 noiembrie la Bruxelles, unde vor avea întâlniri cu oficialii europeni.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Care a fost cauza morții lui Silviu Prigoană. Ce au descoperit medicii legiști
Gabriela Lucuțar, detalii de ultimă oră despre înmormântarea lui Silviu Prigoană: 'Mi-a lăsat o listă...
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
Corpul unui bărbat dat dispărut a fost găsit trei zile mai târziu într-un aparat de...
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu...
Scandal acasă la Silviu Prigoană, după anunţul morţii acestuia. Adriana Bahmuţeanu a chemat poliția pentru că nu...
Șef militar NATO: „Sunt absolut sigur că dacă rușii nu ar fi avut arme nucleare,...
Silviu Prigoană a slăbit 40 de kilograme în 8 luni. Ce regim a ținut fostul...
Vin ninsorile și în București! Când ninge în Capitală, potrivit meteorologilor Accuweather
Lanţul de erori care a dus la moartea tragică a lui Andrei. A fost consultat...
Ce au descoperit legiștii la autopsia lui Prigoană! De ce a murit, de fapt
România ar putea adera complet la spațiul Schengen de la 1 ianuarie 2025. Cum va...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Un jurnalist britanic dă verdictul noului DUSTER 2024: Merită să-l cumperi?
Care sunt cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa de vizitat în 2024? În...
Au fost creați ROBOȚII care pot ridica de 1.000 de ori greutatea lor
Românii, obligați să prezinte buletinul. Cine nu îl are, NU ia banii. Statul supraveghează tot
Vremea marilor schimbări pentru aceste zodii. Se mută în casă nouă
Cum au reacționat copiii minori ai lui Silviu Prigoană când au aflat că tata a...
Cine este Mihaela Prigoană, văduva lui Silviu Prigoană. Omul de afaceri s-a căsătorit cu frumoasa...
Cum l-a visat Adriana Bahmuțeanu pe Silviu Prigoană: “Iartă-mă, dacă ți-am greșit! A fost ca...
Dana Nălbaru și Dragoș Bucur și-au arătat cămara cu provizii de iarnă. Polemică aprinsă în...
BANCUL ZILEI. Un ardelean se uită la un tip ce face flotări, apoi începe să-și...
Un studiu arată că, atunci când suntem obosiți, devenim și mai agresivi